Награди за Meet and Code

Ново за оваа година, Meet and Code ќе ги наградува најдобрите настани и ќе ги прикаже нивните активности на поширока публика. Наградите ќе се поделат во три категории:

  • Kick and Code (годишна тема)

    Настаните на Meet and Code кои бараат решавање на ИТ проблем со фудбал или го користат фудбалот како тема за да го доближаат програмирањето до децата. Ние бараме настани кои ги поврзуваат овие две теми на креативен и корисен начин со цел да се достигне целната група и да се доближат до светот на програмирањето и на ИТ.

  • Innovation

    Настаните на Meet and Code развиваат или промовираат креативни наставни методи и/или истражуваат тековни ИТ дигитални теми. Ние бараме настани кои на иновативен начин досегнуваат до целната група и ја поврзвуваат со темите поврзани со ИТ како и со настани кои избираат иноватни, ориентирани кон иднината и нападни технологии како IoT, Blockchain, AI, 3D printing, итн.

  • Diversity

    Настаните Meet and Code кои користат ИТ или други дигитални теми за да ги упатат и намалат нееднаквостите присутни во нивните заедници или воопшто во општеството. Ние бараме настани кои ги зголемуваат еднаквите можности, промовираат толеранција и ги укинуваат нееднаквостите базирани на пол, раса, религија, попречености, општествен и економски статус итн.

Во секоја категорија ќе се изберат пет настани и двајца претставници од секоја организација ќе бидат поканети на дводневниот настан за затворање во седиштето на SAP во Волдорф. Дополнително, добитникот на првата награда за секоја категорија ќе добие награда од 2.500 евра.

Како може да учествувате

Секоја добротворна организација која изведува настан финансиран преку Meet and Code е подобна да учествува за наградите Мeet and Code. Вие мора сами да одлучите за која категорија би сакале вашиот настан да се разгледува за наградата Meet and Code. За да го направите тоа, ве молиме да изберете соодветна категорија за награда кога ќе го креирате настанот. Настаните кои не се вклопуваат во категориите за награда сепак имаат право за општото финансирање на настанот.

Meet and Code Award results

This page lists the current results of the Meet and Code Award polls.

Top 10 - Фудбал и програмирање

Position Number of votes Name of the organization Name of the event
1 98 Сојуз на извидници на Македонија Играч на мечот
2 52 Здружение за развој на ромската заедница во Македонија ,,Сумнал" Програмирај и победувај
3 5 DEMOKRACIA PLUS Kodo ne SHMQSH "SARAJ"
4 1 Друштво за едукација - Академик (Association for education-Akademik) QR Football game

Top 10 - Најиновативно

Position Number of votes Name of the organization Name of the event
1 325 Форум на млади Инфо 3 Д
2 312 Здружение за унапредување на образованието КОНЕДУ ГЛОБАЛ Скопје Интуитивно кодирање со App Inventor
3 174 Здружение за активно граѓанство, едукација и делување за слободите и правата на човекот и граѓанинот Ф.И.Л.Т.Е.Р. ВЕРИТАС Скопје SumoRobot Coding Meetup
4 33 Друштво за едукација - Академик (Association for education-Akademik) Крушево QR град
5 2 Здружение за активно граѓанство, едукација и делување за слободите и правата на човекот и граѓанинот Ф.И.Л.Т.Е.Р. ВЕРИТАС Скопје SumoRobot Creative Hub

Top 10 - Еднакви можности

Position Number of votes Name of the organization Name of the event
1 172 Друштво за едукација - Академик (Association for education-Akademik) Ајде да програмираме
2 63 Здружение за активно граѓанство, едукација и делување за слободите и правата на човекот и граѓанинот Ф.И.Л.Т.Е.Р. ВЕРИТАС Скопје Meet and Code Expo
3 2 Друштво за едукација - Академик (Association for education-Akademik) Направете свои пари
4 1 Здружение за активно граѓанство, едукација и делување за слободите и правата на човекот и граѓанинот Ф.И.Л.Т.Е.Р. ВЕРИТАС Скопје SumoRobot Discovery Lab
4 1 Organizacija za akcija kon idninata, ADA Travel destination of my dreams

Судии за наградата Meet and Code

Д-р Бернд Велц

Извршен потпретседател и главен директор за знаење, SAP SE

Д-р Бернд Велц е изврпен потпретседател и главен директор за знаење во SAP SE. Негова одговорност е глобалниот пренос на знаење до клиентите и партнерните на SAP и други надворешни заедници. Како експерт во дигиталното образование и едукативната технологија, тој е член на Управниот одбор на Коалицијата за дигитални вештини и работни места при ЕУ и на Универзитетскиот совет при Универзитетот во Хајделберг. Велц стана дел од SAP во 1997. Оттогаш, тој имал неколку задачи за трансформативно лидерство и, меѓу другото, бил одговорен за формирањето на услугите во облак (Cloud services) на SAP. Пред да се приклучи на SAP, тој бил стратешки консултант во Roland Berger Strategy Consultants во Германија и ОК. Велц има магистрирано компјутерски науки на Универзитетот во Масачусетс, Амхерст, САД, и докторирано на тема вештачка интелегенција на Инстутот за технологија Карлсруе, Германија.

Ана Сиеницка

Потпретседател на TechSoup Europe, Варшава

Ана Сиеницка е одговорна за стратешката насока на TechSoup во Европа. Таа го води развојот на Мрежата TechSoup Europe. Во мрежата членуваат 24 организации за градење капацитети кои се активни во 44 земји и опслужуваат повеќе од 400,000 регистрирани НВОи со што од самиот почеток имаат заштедено милијарди евра во секторот. Дел од нејзините одговорности се имањето главна улога во развивањето и скалирањето општествено ориентирани технолошки решенија во мрежата и регионот.

Клеменс Фреде

Шеф на Одборот за развој на бизнис и член на Одборот за менаџмент при Haus des Stiftens gGmbH, Минхен

Клеменс Фреде и член на одборот за менаџмент и го води развојот на бизнисот во Haus des Stiftens gGmbH. Во последните десет години тој го има развиено и проширено ИТ порталот Stifter-helfen со повеќе од 40 партнери и 60.000 регистрирани непрофитни организации. Тој е близок соработник на клучни фигури од ИТ индустријата и има долгогодишно искуство во непрофитниот сектор.